
..............................1994' DEN BUGÜNE................................
RAMAZANDA NE YENMELİ
12.08.2010 09:30
* İftarı açtığınızda bol tatlılara sığınmayın.
* Yemekleri bol bol yiyip vücudunuza eziyet emeyin.
* İftarı bir kase çorba ve bir dilim ekmek ile açıp, 5-10 dak yemeğe ara verin.
* Eğer sigara kullanıyorsanız, iftardan sonra çok fazla sigar içmeniz vücudunuza ani nikotin yüklenmesine sebep olacağından,kalp ve damar hastalıklarını tetikler. Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli? * Sahurda acı, baharat ve tuzdan uzak durun. Çünkü bunlar sindirimi hızlandırır ve daha çabuk acıkmanızı sağlar.
* Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketin. Pirinç büyük oranda nişasta içerdiğinden, hızla kana karışır. Bu da hem şekerinizin düşmesine, hem de çabuk acıkmanıza sebep olur.
* Hamur işleri ve beyaz ekmeği tüketmemeye gayret edin. Çünkü kan şekerini hızlı yükseltip, hızlı düşürür. Onun yerine kepek ekmeği tüketin. Bu sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
* Eğer hipo glisemi probleminiz var ise, içinde bol miktarda nişasta bulunan patates tam bir mucizedir. Kan şkerinin dengede olmasını sağlar. *Sahurda 2 adet haşlanmış patates yemek, hem sizi tok tutar, hemde hipoglisemiyi önler.
* Turşu ve kızartmalardan uzak durun.
* Siyah kuru üzümün iri çekirdekli olanı tüketin. Özellikle çekirdeği çok şifalıdır. Onu yiyin. Eğer şeker hastasıysanız sadece çekirdeğini yiyin.
* Yeşil mercimek, protein açısından etteki proteine eş değer tek besindir. Sahurda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ayrıca kolesterol ve trigliseridi düşürür.
* Zeytinyağı tok tutar.
* Romatoid artirin tıpta tedavisi yoktur. Romatoid artrit hastaları beyaz ekmeği tüketmesinler. Çünkü beyaz ekmek romatizma ağrılarını tetikler. Onun yerine çavdar ekmeği tüketmeleri daha sağlıklı olur. İftarda ve sahurda ne yenmeli? Ramazan ayının, sıcakların hala devam ettiği şu günlere denk gelmesi yüzünden, iftarda ve sahurda yediklerimize daha çok dikkat etmeliyiz… İftarda hangi gıdalar yenmeli? * İftarda ilk olarak su içilmelidir. Su çok soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Uzun süre aç kalan mide ve sindirim sistemi üzerinde yük oluşturacak herhangi bir besin ve sıvı içecekten mutlaka uzak durulmalıdır. * Yemeğe ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. * Mutlaka bir çeşit sebze olmalıdır. Bu; sebze yemeği olabileceği gibi, salata da olabilir. * Yoğurt protein ihtiyacının karşılanmasında önem taşımaktadır. Uzun süreli açlıklarda vücuttaki riboflavin düzeyi düşer ve ağız aftları oluşabilir. Yoğurdun içerdiği riboflavin, bu durumun önüne geçebilir. * Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli, ağır tatlılar kişilerde yüksek şekere neden olabilir. Bu da; kişinin titreme, terleme ya da koma gibi bazı rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. * Meyve antioksidan içeriği ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi nedeniyle, bu dönemde mutlaka 3-4 porsiyon şeklinde tüketilmelidir. Sahurda neler tüketilmeli? * Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk da sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır. * Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Ardından uyumaya devam edileceği için hem hafif, hem de tokluk sağlayacak mönüler seçilmelidir. Bu saatte börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğü ve mide rahatsızlığına neden olur. * Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Unutulmamalıdır ki; gün içinde iftara kadar bir daha sıvı tüketiminin sağlanabileceği bir fırsat olmayacak. * Meyve mutlaka yenmelidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsimine uygun çok şekerli olmayan meyveler, sahurda bir porsiyon şeklinde önerilir. Reflüsü olanlar tatlı olarak ne yemeli? Reflüsü olanlar Ramazan’da baklava yerine puding yemeli! Oruç tutarken beslenme düzeninin bozulması, reflü hastalığını tetikliyor. Uzmanlar, reflüsü olanlara Ramazan’da baklava ya da börek yerine yoğurt ve puding gibi lifli gıdaları öneriyor Çağın hastalığı olan reflü, diyetle ve birtakım ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınabiliyor. Ancak reflüsü olanların Ramazan ayında oruç tutmaları halinde öğün sayısı ve beslenme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda daha dengeli beslenmeleri gerekiyor. Ramazan’da aç kalma süresi uzadığından, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yenilmesi reflü hastalığına yol açabiliyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalarına Ramazan önerilerinde bulundu: * Reflü hastaları Ramazan’da nasıl beslenmeli?
Bol sıvı almalı, besinleri yavaş ve bol çiğneyerek yemeli, ayrıca ya da puding gibi hazmı kolay ve lifli gıdaları tercih etmeliler. İftar sonrası ağırlık hissi oluştuğunda, kesinlikle hemen uzanılmamalı. Börek, baklava, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınılmalı. DOKTORA DANIŞIN!
* Reflü hastalarının nelere dikkat etmeleri gerekir?
Ramazan öncesi veya sırasında doktorlarına başvurmaları ve nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenmeliler. Doktorlarının önerdiği ilaçları almaları şart. Baharatlı ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, çikolata gibi gıdalardan uzak durmalarında yarar var. Dar kemerler ya da bel daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçınılmalıdır. Yatağın baş ucundan 15 santim kadar yukarı kaldırılması gerekir. Reflüsü ilerlemiş olanlar, ülser veya karaciğer sorunu olanlar mümkünse oruç tutmasın. Hangi durumlarda oruç tutmak sağlığı etkileyebilir? *Şeker hastaları:
Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez, ancak şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Ramazan’da ise uzun süre aç kaldıklarından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir.Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir, felç veya ölüme neden olabilir. *Hamileler:
Hipoglisemi, bayılmalar, bebek sağlığı açısından riskli *Emzikliler:
Sıvı alımı azalacağından süt salınımı etkiler, bebek yeterince anne sütü alamaz. *9 yaşın altındaki çocuklar *Seyahatte olanlar, *Akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, *Çok yaşlı ve hasta olan insanlar, *Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, *Mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, *Karaciğer yetmezliği olanlar, *Ağır enfeksiyon geçirenler. Oruç bir zayıflama yöntemi değildir.Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir. Kilo verme yöntemi değildir.Kilo vermek için oruç tutanların kilo veremedikleri bilinmektedir.Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Hayırlı Ramazanlar
Ayların en hayırlısı Mübarek Ramazan da geldi çattı. İbadet etmek güzel ama, ibadet ederken kendimizi hasta etmemek lazım değil mi? Çok fazla ve dengesiz beslenerek.. Ramazanda hangi hastalar, nasıl beslenmeli ? ne yemeli? Araştırdım ve sizlerele de paylaşmak istedim. İftarda Nelere Dikkat Edilmeli?
* İftarı açtığınızda bol tatlılara sığınmayın.
* Yemekleri bol bol yiyip vücudunuza eziyet emeyin.
* İftarı bir kase çorba ve bir dilim ekmek ile açıp, 5-10 dak yemeğe ara verin.
* Eğer sigara kullanıyorsanız, iftardan sonra çok fazla sigar içmeniz vücudunuza ani nikotin yüklenmesine sebep olacağından,kalp ve damar hastalıklarını tetikler. Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli? * Sahurda acı, baharat ve tuzdan uzak durun. Çünkü bunlar sindirimi hızlandırır ve daha çabuk acıkmanızı sağlar.
* Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketin. Pirinç büyük oranda nişasta içerdiğinden, hızla kana karışır. Bu da hem şekerinizin düşmesine, hem de çabuk acıkmanıza sebep olur.
* Hamur işleri ve beyaz ekmeği tüketmemeye gayret edin. Çünkü kan şekerini hızlı yükseltip, hızlı düşürür. Onun yerine kepek ekmeği tüketin. Bu sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
* Eğer hipo glisemi probleminiz var ise, içinde bol miktarda nişasta bulunan patates tam bir mucizedir. Kan şkerinin dengede olmasını sağlar. *Sahurda 2 adet haşlanmış patates yemek, hem sizi tok tutar, hemde hipoglisemiyi önler.
* Turşu ve kızartmalardan uzak durun.
* Siyah kuru üzümün iri çekirdekli olanı tüketin. Özellikle çekirdeği çok şifalıdır. Onu yiyin. Eğer şeker hastasıysanız sadece çekirdeğini yiyin.
* Yeşil mercimek, protein açısından etteki proteine eş değer tek besindir. Sahurda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ayrıca kolesterol ve trigliseridi düşürür.
* Zeytinyağı tok tutar.
* Romatoid artirin tıpta tedavisi yoktur. Romatoid artrit hastaları beyaz ekmeği tüketmesinler. Çünkü beyaz ekmek romatizma ağrılarını tetikler. Onun yerine çavdar ekmeği tüketmeleri daha sağlıklı olur. İftarda ve sahurda ne yenmeli? Ramazan ayının, sıcakların hala devam ettiği şu günlere denk gelmesi yüzünden, iftarda ve sahurda yediklerimize daha çok dikkat etmeliyiz… İftarda hangi gıdalar yenmeli? * İftarda ilk olarak su içilmelidir. Su çok soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Uzun süre aç kalan mide ve sindirim sistemi üzerinde yük oluşturacak herhangi bir besin ve sıvı içecekten mutlaka uzak durulmalıdır. * Yemeğe ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. * Mutlaka bir çeşit sebze olmalıdır. Bu; sebze yemeği olabileceği gibi, salata da olabilir. * Yoğurt protein ihtiyacının karşılanmasında önem taşımaktadır. Uzun süreli açlıklarda vücuttaki riboflavin düzeyi düşer ve ağız aftları oluşabilir. Yoğurdun içerdiği riboflavin, bu durumun önüne geçebilir. * Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli, ağır tatlılar kişilerde yüksek şekere neden olabilir. Bu da; kişinin titreme, terleme ya da koma gibi bazı rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. * Meyve antioksidan içeriği ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi nedeniyle, bu dönemde mutlaka 3-4 porsiyon şeklinde tüketilmelidir. Sahurda neler tüketilmeli? * Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk da sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır. * Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Ardından uyumaya devam edileceği için hem hafif, hem de tokluk sağlayacak mönüler seçilmelidir. Bu saatte börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğü ve mide rahatsızlığına neden olur. * Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Unutulmamalıdır ki; gün içinde iftara kadar bir daha sıvı tüketiminin sağlanabileceği bir fırsat olmayacak. * Meyve mutlaka yenmelidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsimine uygun çok şekerli olmayan meyveler, sahurda bir porsiyon şeklinde önerilir. Reflüsü olanlar tatlı olarak ne yemeli? Reflüsü olanlar Ramazan’da baklava yerine puding yemeli! Oruç tutarken beslenme düzeninin bozulması, reflü hastalığını tetikliyor. Uzmanlar, reflüsü olanlara Ramazan’da baklava ya da börek yerine yoğurt ve puding gibi lifli gıdaları öneriyor Çağın hastalığı olan reflü, diyetle ve birtakım ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınabiliyor. Ancak reflüsü olanların Ramazan ayında oruç tutmaları halinde öğün sayısı ve beslenme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda daha dengeli beslenmeleri gerekiyor. Ramazan’da aç kalma süresi uzadığından, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yenilmesi reflü hastalığına yol açabiliyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalarına Ramazan önerilerinde bulundu: * Reflü hastaları Ramazan’da nasıl beslenmeli?
Bol sıvı almalı, besinleri yavaş ve bol çiğneyerek yemeli, ayrıca ya da puding gibi hazmı kolay ve lifli gıdaları tercih etmeliler. İftar sonrası ağırlık hissi oluştuğunda, kesinlikle hemen uzanılmamalı. Börek, baklava, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınılmalı. DOKTORA DANIŞIN!
* Reflü hastalarının nelere dikkat etmeleri gerekir?
Ramazan öncesi veya sırasında doktorlarına başvurmaları ve nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenmeliler. Doktorlarının önerdiği ilaçları almaları şart. Baharatlı ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, çikolata gibi gıdalardan uzak durmalarında yarar var. Dar kemerler ya da bel daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçınılmalıdır. Yatağın baş ucundan 15 santim kadar yukarı kaldırılması gerekir. Reflüsü ilerlemiş olanlar, ülser veya karaciğer sorunu olanlar mümkünse oruç tutmasın. Hangi durumlarda oruç tutmak sağlığı etkileyebilir? *Şeker hastaları:
Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez, ancak şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Ramazan’da ise uzun süre aç kaldıklarından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir.Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir, felç veya ölüme neden olabilir. *Hamileler:
Hipoglisemi, bayılmalar, bebek sağlığı açısından riskli *Emzikliler:
Sıvı alımı azalacağından süt salınımı etkiler, bebek yeterince anne sütü alamaz. *9 yaşın altındaki çocuklar *Seyahatte olanlar, *Akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, *Çok yaşlı ve hasta olan insanlar, *Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, *Mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, *Karaciğer yetmezliği olanlar, *Ağır enfeksiyon geçirenler. Oruç bir zayıflama yöntemi değildir.Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir. Kilo verme yöntemi değildir.Kilo vermek için oruç tutanların kilo veremedikleri bilinmektedir.Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Hayırlı Ramazanlar
WWW.FACEBOOK.COM.TR
İletişim
YÖRÜK OĞLU TİCARET.TUR.SAN.TİC.AN. LTD.ŞTD.AŞ
SİLİFKE HAL KOMPLEKSİ MERSİN/SİLİFKE
0.(537) 609 89 84
yoruk_oglu33@hotmail.com
SİLİFKE HAL KOMPLEKSİ MERSİN/SİLİFKE
0.(537) 609 89 84
yoruk_oglu33@hotmail.com